Istanbul Kanyon

  • 250,000m2 multi-purpose complex, including a 27-storey office tower.
  • A tubular steel lattice frame forms an external shell to make the structure stiff.
  • Awarded the Cityscape Architectural Review Award 2006.

Opened in spring 2006, the Kanyon complex is a city within a city, a vast multi-use development covering some 250,000m2. Its garden is dominated by the curved face of a tower that creates an iconic silhouette on the skyline.

Arup was the lead consultant on the project. The firm took charge of the mechanicalelectrical and structural aspects of the development. The firm was also responsible for the civil, façades, acoustic, security, seismic, holistic and wind studies disciplines.

This multidisciplinary approach was needed to create the structure’s distinctive silhouette on the skyline, which sits well with the minarets and domes that define the city’s ancient heritage. Arup’s work provided the high-level technological design demanded by the development of the complex.

The facility features a dramatic interior street, which creates a completely unique shopping experience. The retail centre sits alongside an entertainment centre, exclusive private accommodation, a 27-storey office tower, multi-level basement parking and links to the city metro system.

Istanbul has been the capital of the Roman Empire, the Byzantine Empire, the Latin Empire and the Ottoman Empire. Eager to be known for more than just its history, developments such as the Istanbul Kanyon are helping Turkey to be recognised as contemporary, progressive and at the forefront of modern culture.

Share:

  • Istanbul Kanyon shopping area showing turqouise inner ceiling with star lighting.Open gallery

    The facility features a dramatic interior street, creating a unique shopping experience.

  • Istanbul Kanyon, view from ground up showing walkways and tower building.Open gallery

    The complex's garden is dominated by the curved face of a tower that creates an iconic silhouette on the skyline.

  • Istanbul Kanyon main entrace. Credit: John Fass.Open gallery

    Arup was the lead consultant on the project.