Staircase Villa Mallorca

  • Innovative staircase with challenging design, maintenance and installation. 
  • Multi-faceted architectural application of copper including lighting scenarios to highlight the design.
  • 200m² of composite panel, including structural timber with approximately 12,000 perforations.

This singular structure consists of a three-dimensional, perforated copper staircase specially designed as the central piece of “Villa Mallorca”, a residential building in the south of Spain.

Beautifully illuminated without any visible fixings, the state-of-the-art structure was made using copper and a unique laminated wood panel.

The concept

Designed by Studio Mishin, the architect´s vision was to build an imposing perforated copper staircase at the heart of the building. The structure spans three floors and creates a visual link to the perforated copper panels throughout the interior and exterior of the building.

Arup was commissioned to complete this vision and deliver the specialist advice needed to finish the detailed design, engineering and construction of this unique proposal; as well as to develop a lighting design concept.

The start up

The design of the structure is based on a limited set of panel types and geometries installed in such a way that the connections are barely visible.

At an early stage, Arup noticed the existing wall lighting would not be sufficient and so proposed a new approach to provide both functional and decorative lighting design.

The use of backlighting with specially integrated fibre optics accentuates the perforations of the composite panels, and dramatic lighting from above reveals the texture and detail of the copper and laminated wood. 

The result is a clad with almost 200m² of composite panel, including treated copper, bonded and structural timber with approximately 12,000 perforations made by a CNC water jet cutter.

Share:

  • Zenith view of the staircase. Credit: Quintin Lake Photography.Open gallery

    This state-of-the-art structure, beautifully illuminated without any visible light fixings, was made using copper and a unique laminated wood panel.

  • Front view of the staircase. Credit: Quintin Lake Photography.Open gallery

    The structure spans three floors and creates a visual link to the perforated copper panels throughout the interior and exterior of the building.