Vælg sprog
DA
Cityringen Nordhavn branch; Cityringen Nordhavn branch;

Cityringen - Afgrening til Nordhavn, København

Udvikling af trafikknudepunkter for udviklingsområde i Københavns havn

Den Nordhavn metro er en tosporet afgrening fra Cityringen metroen der nu er under opførelse i det centrale København. Denne nye linje vil fungere som en række omdrejningspunkter for byliv og frigøre potentialet for Nordhavns udvikling.

Arups rolle, som en del af joint venture med Rambøll, omfatter blandt andet arkitektur, geoteknologi og konstruktion af stationerne, passager simulering, byggeri planlægning, og brand og sikkerhed af projektet. Som led i en særskilt JV team, har Arup en stor rolle som rådgiver stations- og tunneldelen for resten af Cityringen.

Nye forbindelser

Den nye forgrening forbinder den eksisterende Cityringen M3-linje med M4-linjens nye Nordhavn-metrostation via en 1,9 km lang dobbeltboret tunnel, der derefter igennem en Cut & Cover-tunnel stiger til en forhøjet viadukt og højbanestation ved Orientkaj. Passagerer vil nu også kunne skifte mellem S-toget og metroen via en ny fodgængertunnel på Nordhavn station.

Project Summary


1 underjordisk station

1,9 kmlang dobbeltboret tunnel

11.000 flere passagerer hver dag

Nordhavn station: design går under jorden

På Nordhavn station har vi skabt designkontinuitet med den nyligt åbnede Cityringen for at skabe en problemfri rejseoplevelse for passagerer, der rejser mellem de to linjer: perronlængde, informationssystemer og vejvisning er de samme, og de indvendige facader er beklædt i de røde fliser, som er karakteristiske for de af Cityringens stationer, hvor man kan skifte mellem metro og S-tog. Desuden har stationerne på denne linje også forskellige visuelle kendetegn, der afspejler de omkringliggende samfund, de betjener.

Orientkaj højbanestation: forbinder havnens sjæl

Den nye højbanestation ved Orientkaj hylder de store, brutalistiske træk ved industriel design og havnekonstruktioner: fede betonkløer spænder stationen fast på dobbelte betonviadukter, hvor sporene kører. De er understøttet af V-formede betonstøtter med en spændvidde på 33 meter. Dette er med til at minimere fodaftrykket og maksimere det åbne, fleksible byrum nedenunder.

Indenfor på stationen er den enorme rektangulære hal fri for søjler og er understøttet af de udvendige betonrammer, med ovenlysvinduer, der sender tanker tilbage til skurtagene på tidligere industribygninger i området. Vores vejledende princip var at opnå en lys og sikker passageroplevelse. En hvid mosaik på stationens trapper og elevatorer giver en venlig og indbydende visuel oplevelse.

Udvendigt er anvendt anodiseret aluminiumsbeklædning på alle facader såvel som tag og soffit for at sikre, at stationen ser tiltalende ud fra alle vinkler. Samtidig forventes stationen at yde et perfekt samspil med den fremtidige omkringliggende højhusudvikling.

Stationen, der betjener et kontorområde med større bygninger, var nødt til at være karakteristisk nok til at blive et lokalt vartegn, samtidig med at den skulle passe ind i omgivelserne – alt imens udsynet til alle sider skulle bibeholdes. Udsigt fra perronen var også et vigtigt mål: perronens store skærmdøre i glas muliggør, at passagerer på en klar dag kan se over Øresund og ind i Sverige.

 

Ny metro, nye by

Metro-systemer er gode acceleratorer for en bys vækst og forbinder mennesker og områder med muligheder og investeringer. Vores designtænkning er altid tilrettelagt ud fra et bymæssigt helhedsperspektiv, hvor vi leder efter måder at maksimere de bredere samfundsøkonomiske fordele, som nye systemer kan medføre. Disse nye stationer er blot en del af den bredere plan omkring Nordhavnsområdet, der skal forny Københavns nordlige havnefront og bidrage med over 1.500.000 m2 bæredygtige bygninger til både boliger og erhverv - det største byudviklingsområde i Nordeuropa.