Selecteer taal
NL
; ;

Arnhem Centraal Station, Arnhem

Architectuur en lichtontwerp voeren reizigers intuïtief door het gebouw

Het Centraal Station Arnhem vormt voor veel mensen een belangrijke schakel tijdens het reizen binnen de regio of over langere afstand. Elke werkdag passeren ongeveer 55.000 reizigers het station, waar zes vervoersystemen samenkomen.

Probleemloos overstappen

De nieuwe openbaar vervoerterminal met zijn kolomvrije betonnen constructie helpt passagiers probleemloos over te stappen van de ene naar de andere transportmodaliteit.

Licht hellende vlakken en zorgvuldig ontworpen verlichting leiden voetgangers intuïtief door het gebouw.

Door boven en onder de grond te bouwen, is ruimte gecreëerd voor kantoren, winkels, woningen, een nieuwe stationshal, een perron met onderdoorgang, een autotunnel, een fietsenstalling en een grote parkeergarage.

 

Menselijk gedrag

Met een beperkte grondvlak tot beschikking, kwamen we na uitgebreid onderzoek en in nauwe samenwerking met architect UNStudio tot een ontwerp van een kolomvrije ruimte. 

Deze is geheel ontworpen rondom de mensen die er gebruik van maken. Het project vormde een aanzienlijke technische uitdaging. 

UNStudio en onze ingenieurs maakten 3D-modellen van de complexe vorm van de OV-terminal om de correcte berekeningen te kunnen maken. Gespecialiseerde ingenieurs hielpen de opvallende glazen gevel in de constructie te integreren. 

Onze multidisciplinaire aanpak leidde bij het ontwerp van de terminal tot een unieke en vernieuwende verbinding tussen architectonische vormgeving en menselijk gedrag.