Selecteer taal
NL
; ;

LocHal, Tilburg

'Total engineering' ten behoeve van het behoud van de monumentale kwaliteit voor toekomstbestendige herontwikkeling

De voormalige monumentale werkplaats van de Nederlandse Spoorwegen (NS) krijgt een nieuwe bestemming met de inhuizing van de stadsbibliotheek en diverse lokale instellingen die gelieerd zijn aan erfgoed en kennisontwikkeling. Het concept van de architectencombinatie, dat onder leiding staat van The Cloud Collective, resulteert in een bijzonder samenspel van intensieve gebruiksfuncties en het behoud van de oorspronkelijke ruimtelijkheid van de omvangrijke hal.

De ligging in het openbaar vervoersknooppunt en de transparantie naar het spoor verleent de locatie een aanzuigende werking voor de uitwisseling van kennis en informatie op schaal van het gehele stedelijke netwerk.

Het gebouw wordt plaatselijk en adaptief geconditioneerd voor divers gebruik. De open stadshal krijgt een tussenklimaat passend bij de functie als overdekt forum, zitplekken op de trap worden verwarmd en gekoeld en kantoren hebben een eigen subklimaat. Zo wordt een flexibel en comfortabel klimaat gecreëerd met behoud van de monumentale schil.

In een 'total engineering' team levert Arup het constructief ontwerp, bouwfysica, brandveiligheid, installatieontwerp, lichtontwerp, akoestisch advies en duurzaamheid.

Door middel van het gedetailleerde onderzoek op locatie te combineren met geavanceerde simulatiemodellen in een intensief ontwerptraject, zorgt ons compacte team van ingenieurs voor het waarmaken van de technische invulling van de ambities van de opdrachtgever en de architecten.