; ;

Admiralty Station, Hong Kong

Realising a mega four-line interchange railway station

Located in the heart of Hong Kong, Admiralty Station is a mega railway station with four-line interchanging. It is part of the newly opened cross-harbour extension of the Shatin-to-Central Link (SCL), which allows passengers to reach Hong Kong Island’s commercial, convention and exhibition areas on the East Rail Line without changing lines.

Arup was engaged for the detailed multidisciplinary design of this terminus for the South Island Line (East) and SCL to provide four new platforms and interchange with two existing lines. Our scope of work included lead consultant, planning, architectural sub-consultancy, civil, structural and geotechnical engineering, building services, fire engineering and other specialist services.

Project Summary


4 new platforms 34m below ground

50mdeep cut-and-cover box

24mspan rock cavern

Layout of Admiralty Station (c) MTRC Layout of Admiralty Station (c) MTRC

Innovative underpinning approach

One of the major challenges was the underpinning of the existing Island Line finger platform structural box where also houses the ventilation plant.

To address the complex station arrangement and constraints involving the railway facilities for the operating Tsuen Wan and Island lines, we designed the proposed phased sequencing of works for the removal of the solid rock beneath the box and insertion of a permanent structural framework to carry it, setting a precedent in Hong Kong.

By adopting real-time monitoring and a computerised jacking system, the contractor was able to control the undue movements induced by the construction and the underpinning works, thus ensuring passenger comfort and smooth operation of the running metro lines.

Admiralty Station Admiralty Station

A pleasant outdoor space for the public

We designed a large, elevated landscape deck above the station to reprovision the former Harcourt Garden which was displaced by station construction.

Extensive green walls and various raised and stepped planters lessen the visual bulk of the elevated deck along with terraced areas for people to sit and enjoy the views. The garden also features 29 large granite blocks used for a seawall completed around 1902 and salvaged during the station excavation work.

Optimised signage and wayfinding system

The extensive station expansion led to a drastic increase of the number of signs, making it harder for passengers to find their way around the station.

We worked closely with the client to develop a Realtime Interactive Model of the station environment, using cutting-edge 3D simulation technology to optimise the wayfinding and signage design. Through testing the movement of different user groups including wheelchair and pram users in a virtual journey, the model helped identify potential issues and enhance passenger experience. It also enabled MTR to reduce costs in comparison to post-construction relocation.