Jaguar-Land-Rover-Engine-Manufacturing-Centre; Jaguar-Land-Rover-Engine-Manufacturing-Centre;

Jaguar Land Rover (JLR) Engine Manufacturing Centre, Wolverhampton

Designing the JLR Engine Manufacturing Centre

The future for industrial building construction, sustainably designed with wellbeing at its heart

Jaguar Land Rover partnered with Arup to oversee the creation of their new UK manufacturing centre that would accommodate 1,400 staff and enable the production of 300,000 new engines every year.  

The 70,000m2 building required a low-energy solution with enough flexibility for its time-critical operations and any future expansion, whilst providing a space that best serves the needs of its skilled staff and the wider community.

A flagship for sustainable design

As a flagship project, the facility needed to reflect the JLR’s ethos of quality, innovation and sustainable design.  

Drawing on decades of experience in the design of industrial buildings, Arup’s architecture and engineering teams reinterpreted the traditional factory form to create a showcase for sustainability in a flexible and highly automated manufacturing facility. 

Project Summary


300,000 new engines produced every year

65%reduced carbon emissions

1stlargest roof-mounted photovoltaic (PV) array in the UK

Watch: Timelapse of the Jaguar Land Rover Engine Manufacturing Centre's award winning facility in the heart of the Midlands

Delivering energy efficiency and future flexibility

Our vision for this new enterprise was to deliver a space designed for its users’ wellbeing, packed with sustainable features that could maximise its adaptability for long-term use.

The bold structure, with its naturally ventilated saw-tooth profile, gives huge amounts of daylight illumination to the factory floor, complemented by high windows that wrap around the building at ground level. 

We designed the building with visual connections between the different areas, breaking down the barriers between factory floor and administration areas and making as much use as possible of natural light. The design philosophy is one that promotes collaboration, unity and pride between staff, and connects them to each other, their internal environment as well as the surrounding landscape. 


A simple grid of modular units creates an adaptable series of spaces that, in tandem with a large span structure, results in a building 10 per cent smaller than originally envisaged. The low-carbon strategy meant a wide range of sustainable features, including the UK’s largest roof-mounted photovoltaic array, that in combination offers a huge reduction in energy consumption.  


Designed for the future

Through Arup’s total architecture approach, we were able to delivery technically creative and sustainable solutions at speed, whilst realising JLR’s ambition of a sustainable industrial building designed with innovation, collaboration and wellbeing at its heart. The award winning design has achieved a reduction in the facility’s carbon emissions by 65% relative to a ‘business as usual’ comparison, with the flexibility to allow for further integration of renewables that would bring the net regulated carbon emissions to zero – culminating in a ‘BREEAM Excellent’ rating. 

Total architecture

Innovation, collaboration and worker wellbeing is at the heart of the success of this facility, which has won numerous awards. 

2018   Structural Steel Design Awards: Winner, Project of The Year 
  World Architecture Awards:  Shortlisted, Production Energy
and Recycling Category 

 
2017   CIBSE Building Performance Awards: Winner, Project of the Year
Royal Institute of British Architects Awards: Winner, West Midlands
Sustainable Award and Regional Award 

2014  Royal Institution of Chartered  Surveyors National Awards:
Regeneration Project of the Year

 
Everything about this scheme is well-considered, practical yet aesthetically balanced and works well even at a macro scale. If one is to describe the development in a single word it should probably be 'positive'. ” RIBA West Midlands Awards Jury 2017