Royal Opera House , London

Sensitive refurbishment and new additions to this landmark site.

London’s Royal Opera House has been a beacon for world-class performing arts for over 150 years. To maintain this reputation, the grade I-listed building was redeveloped in the 1990s to create ‘a machine for producing opera’.

The £214m transformation delivered increased seating and performance capacity; improved acoustics and sight lines, theatrical lighting, public access and comfort; and allowed more efficient scenery handling.

Arup was involved throughout the redevelopment, providing design services including structural, mechanical, electrical, geotechnicalpublic health and façade engineering, acoustic designlighting and fire safety design, transport planning and controls, commissioning and testing.

The redevelopment involved complete renovation of the main 2270-seat 1858 Auditorium and the Floral Hall, and reconstruction of the 44m fly tower and stage area.

A 400-seat Linbury Studio Theatre and a ‘village’ of connected rehearsal spaces, offices, shops and restaurants was added, transforming the venue into one of the best-equipped theatres in the world.

Main auditorium

Sightlines and seating were improved by re-raking the angles of the stalls and balconies, and extending the amphitheatre.

Acoustic performance was enhanced by adjusting geometry to improve sound reflection patterns and choosing materials to reduce absorbency – wooden floors replaced carpet.

Extraneous noise was significantly reduced to allow for the drama of silence in performance. Many simultaneous activities can take place in the building without disturbance. The reverberance of the main auditorium was increased, enhancing the sound, and the pit was provided with greater acoustic flexibility.

To improve environmental comfort, air cooling was introduced silently through a displacement system. Floors throughout the complex were designed with a lower natural frequency, delivering space planning gains and cost savings.

Linbury Theatre

The new 400-seat studio theatre was designed with highly flexible acoustics. Like many spaces in the building, it is acoustically isolated using a complex ‘box-in-box’ construction.

Lighting

Energy efficiency and ease of maintenance were key concerns for Arup's lighting designers. The glazing of the Floral Hall was designed for low thermal, but high light transmission. High daylight in the space reduced the need for electric lighting.

To light the stalls in the main auditorium, recessed mains voltage luminaires were selected, with recessed floodlights throwing light onto the ceiling.

Boxes are lit with low voltage halogen lamps in recessed luminaires with housings that reduce visibility. The amphitheatre lighting employs luminaires on a rise and fall unit, using a low voltage halogen lamp for easey maintenance.