View at dusk of Shepparton Art Museum and surrounding park and lake; View at dusk of Shepparton Art Museum and surrounding park and lake;

Shepparton Art Museum, Shepparton

Placemaking in Shepparton with new museum building

The new Shepparton Art Museum is an inviting cultural landmark and ‘beacon in the landscape’ for the regional community of Shepparton. A two-hour drive from Melbourne, Victoria, it is set within the beautiful surrounds of Victoria Park Lake. 
 
The project was won in a two-stage competition by architects Denton Corker Marshall. It’s cube like form, with striking 30-metre-high facades with metallic finish, is a powerful concept. The sculptural form with strong angles and large flat façade plates is a highly adaptable, functional and efficient design. We worked with the architects since the beginning, bringing the powerful concept through to detailed design. 
 
More than just an art museum, it is an inspiring community hub. It houses a Visitor Centre, event space, café and supports Indigenous art through the Kaiela Art Gallery and Studio. 
 
It is expected to bring significant social and economic impact to the region. A distinctive cultural landmark, it is expected to increase the desirability of Shepparton as a place in which to live, work, invest and to visit.

Project Summary


1 spiralling staircase spanning 4 floors

5storeys

5,300 m2building

Day time view of the striking Shepparton Art Museum with 30 metre high façade plates Day time view of the striking Shepparton Art Museum with 30 metre high façade plates

Creating the new museum’s form

We collaborated with Denton Corker Marshall early in the project – providing structural, civil, and wind engineering, with vertical transport design, lighting, acoustics and audio-visual consulting – to bring the powerful concept up to detailed design. 

The internal spiralling staircase is both a visual highlight for visitors exploring the museum and celebrated externally with visual connection through the façade. This feature staircase, which spans between levels 1 to 3 at the western atrium, overlooking the Victoria Park Lake, is a significant structural element. 

It is only supported at one edge of the atrium and cantilevers a significant length into the atrium. The staircase includes two landings with a rise in between on the cantilevering edge, which makes this staircase unique and particularly complex.

Our structural team used advanced parametric modelling to shape the form of the staircase and the multi-level building surrounding it. Our design is a synergy of highly efficient structural design and expressed architectural form where the engineering and architecture are entwined. The staircase structure itself is comprised of a bespoke fabricated steel box section with internal stiffeners and folded plate stair treads and risers.
 
The twisted, free-spanning geometry of the feature stair required rigorous finite element analysis to avoid excessive footfall vibrations. We used our in-house specialist software to optimise vibration performance to ensure user comfort and experience.


I am proud to be part of the multidisciplinary design team delivering the powerful architectural vision for Shepparton Art Museum. A community space that will be a wonderful place for visitors from Victoria and around the world to experience. ”

Mark Ayers Mark Ayers Senior Structural Engineer

Refined lighting design to conserve collections

Our lighting specialists created a design sympathetic with the architect’s vision. A refined lighting design with unobtrusive fittings and use of LED (light emitting diode) light, will be implemented throughout the structure. 
 
Working with natural light was integral to the lighting design – through modelling sunlight penetration, our lighting team were able to reduce ultraviolet exposure and lessen the risk of damage to artwork. 

Our design included a controlled system of layers of lighting exposure, to specify the ‘lux’ (measurement of illuminance) thresholds; a component of the conservation strategy for the museum’s collections. 
 
After-dark lighting at the museum and surrounding space is minimal, to not disturb the nocturnal wildlife and sensitive ecology of Victoria Park Lake.

Modelling the future museum

The project team used BIM to collaborate and coordinate across all disciplines from the design phase; facilitating and fast-tracking the production of trade shop drawings during construction. 
 
Our design approach encompasses full site requirements, including pedestrian movement, public use of spaces, outdoor spaces, and lighting and sound that performs in harmony with the surrounding landscape of Victoria Park Lake.

Aerial view of Shepparton Art Museum and surrounding park and lake Aerial view of Shepparton Art Museum and surrounding park and lake
Our design considered pedestrian movement, public use of spaces, outdoor spaces, and lighting and sound for the museum and surrounds

Acoustic comfort for museum guests and community space

Our crafted acoustic design was vital to fulfilling the project vision of providing a world class art gallery and multi-function community space. Acoustic comfort is essential to all the disparate functions for guests and staff.

More than just an art museum

The museum and lake precinct will bring community pride for residents, as well as economic uplift, delivering anchor placemaking for the Greater Shepparton 2030 Strategy, referenced in Report no. 3 Community Life. Sustainably-designed it is aiming for the Green Building Council of Australia 5 Star Green Star certification.

All images © KANE JARROD