Image of BBC Wood Lane Masterplan; Image of BBC Wood Lane Masterplan;

Television Centre, White City, London

Revitalising the former BBC Broadcasting house for the future

Helping to breathe life into an iconic 1960s building, the first phase of Television Centre is now complete. Appointed by Stanhope PLC to deliver an impressive array of services, Arup’s involvement spans from initial feasibility through to delivering multi-disciplinary design on each of the buildings, in addition to the wider masterplan.

A collaborative approach

Working alongside Allford Hall Monaghan Morris and Duggan Morris Architects, Television Centre is a showcase of integrated engineering on a herculean scale. The collaboration helped to sensitively unwrap the former broadcasting HQ, converting and expanding it to create a new neighbourhood for West London. 

Maintaining charm with a modern aesthetic

A truly mixed-use development, each building is distinctive. New buildings have been designed for office space, whilst others such as the famous ‘doughnut building’ are being redeveloped to create residential accommodation. The design seeks to maintain the charm of the original building, namely the brick façade hosting the BBC Television Centre sign, whilst sympathetically integrating the new modern aesthetic. Complementing the mix of uses, on offer is a cinema, hotel and vibrant retail.

Project Summary


1,700,000ft2 mixed use hub

432 new homes (Phase 1)

30acresof airy public spaces

As the first phase of the project concludes, the next chapter of the Television Centre story is unfolding, with the second phase now underway. Due for completion towards the end of the year, a further five residential plots will be developed, providing 500 apartments and penthouses. 

The Television Centre won at the AJ Retrofit Awards, taking home the prize for the Listed Building of the Year (over £5 million). Our multidisciplinary team contributed to creating a new centre of gravity for West London.